Kapadokija

VELIKA TURSKA TURA

K A P A D O K I J A

10/18.04.2020.

town_856_3290v

Oblast Kapadokija, jedinstvena u svetu, predstavlja čudo prirode koje se nalazi u oblasti centralne Anadolije u Turskoj. Smeštena na svega 200 km od Antalije, ova čudesna pokrajina neopisive lepote, šarenih balona, kamenih dimnjaka, pećina i podzemnih gradova, predstavlja čudesan spoj prirode i istorije. Pri susretu sa Kapadokijom nevoljno se nameće misao da je to druga planeta. Pejzaži koji se ukazuju ne liče ni na šta do tada vidjeno, tamo su vulkani sa zasneženim vrhovima, kameniti masivi i plodne doline. Glavna znamenitost su ogromne prirodne figure formirane od tufa i bazalta za koje se teško može poverovati da je delo prirode a ne ljudskih ruku. Dopustite da Vam putovanje u Kapadokiju pokaže zašto ova regija predstavlja jednu od najlepših na svetu. Doživite magiju Turske u nestvarnoj Kapadokiji.

Program putovanja:

1. dan 10.04.2020. – VELIKO GRADIŠTE

Polazak iz Velikog Gradišta sa dogovorenog mesta u dogovoreno iframe. Vožnja preko Bugarske, sa usputnim pauzama po potrebi. Dolazak do graničnog prelaza Kapikule. Nastavak puta.

2. dan 11.04.2020. – ISTANBUL

Dolazak u Istanbul u ranim jutarnjim časovima. Po dolasku panoramsko razgledanje grada - Zlatni rog, Fener, trg Taksim, Galata kula, Dolmabahče palata… i obilazak Vaseljenske patrijaršije. Smeštaj u hotel. Slobodno iframe za šetnju i uživanje. Noćenje.

3. dan 12.04.2020. – ISTANBUL - PRINČEVSKA OSTRVA - ANKARA

Doručak. Odjava iz hotela do 10h. Slobodno iframe u Istanbulu do 22h. Mogućnost celodnevnog fakultativnog izleta do Prinčevskih ostrva, koja se nalaze na severoistoku Mramornog mora, 20-ak kilometara od Istanbula. Ostrva su dobila ime „Prinčevska“ jer su još vizantijski carevi na njih slali u egzil neposlušne prinčeve, pretendente na presto, žene i princeze, patrijarhe i ostale političke protivnike. Ono što je za ova ostrva specifično je da su motorna vozila zabranjena, a mogu ih koristiti samo policija, hitna pomoć i vatrogasci. Tako se najveći deo prevoza na ostrvima odvija biciklama i fijakerima. Po obilasku najvećeg od 9 ostrva, Bujukade, i uživanje u fantastičnom ambijentu, povratak u Istanbul i slobodno iframe do polaska za Ankaru. Po povratku u Istanbul, u zavisnosti od interesovanja putnika moguća je fakultativna poseta muzejima: Aja Sofija, Plava Džamija i Topkapi palata… Noćnja vožnja sa usputnim pauzama.

4. dan 13.04.2020. – ANKARA - JEZERO TUZ - GOREME

Dolazak u Ankaru u ranim jutarnjim časovima. Po dolasku, panoramski obilazak grada. Slobodno iframe za šetnju. Nakon toga sledi poseta Anitkabiru, mauzoleju osnivača moderne Turske, Kemalu Ataturku. Sledi polazak ka Kapadokiji. Usputna pauza na slanom jezeru Tuz Golu. To je slano jezero, drugo po veličini jezero u Turskoj. Putovanje nastavljamo do Goreme. Smeštaj grupe u hotel. Nakon odmora sledi fakultativni panoramski obilazak doline golubova i doline ljubavi. Šetnja gradom Goreme – muzeja pod otvorenim nebom sa brojnim crkvama i manastirima, remek dela ranohrišćanske i vizantijske umetnosti, centar episkopa u iframe Vizantije... Slobodno iframe. Večera u restoranu. Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan 14.04.2020. – KAPADOKIJA - celodnevni obilazak

U jutarnjim satima, pre izlaska sunca, let balonom (fakultativno). Putnici koji su zainteresovani za let moraju znati da let zavisi od iframenskih uslova i vetra na tom području. Oni koji ne budu leteli balonom, a budu povoljni uslovi za letenje, organizovaće se odlazak na vidikovac gde će moći da uživaju u izlasku sunca i šarenilu neba od balona. Povratak u hotel i doručak. Posle doručka u dogovoreno iframe je planiran fakultativni polazak do podzemnog grada Derinkuyu. Obilazak Ortahisara sa čudesnim kućama u stenama I srednjovekovnom Citadelom. Pretpostavlja se da je u podzemnom gradu boravilo od 30.000 do 50.000 ljudi. Večera u restoranu. Fakultativno: tursko veče uz nacionalnu muziku i program. Noćenje.

6. dan 15.04.2020. – AKSARAJ - KONJA - PAMUKALE

Doručak. Slobodno iframe do planiranog polaska za Aksaraj. Fakultativni obilazak najstarijeg i najvećeg Kervansaraja u Anadoliji, izgrađen je davne 1229. godine - za posetu je predviđen oko jedan sat iframena. Putovanje nastavljamo do Konje. Uz posetu gradu Konji, stare turske prestonice, sedišta selčučkog „Ikonijskog sultanata“, koji je do pojave Osmanlija bio centar za sva turska plemena, fakultativna poseta najvećeg uporišta ortodoksnog islamskog učenja - muzej Mevlane - velikog islamskog učitelja I mislioca. Ovaj muzej je poznat i kao zeleni mauzolej, originalno je sedište Mevlana „letećih derviša“ mistične Sufi grupe. Tu se nalazi grob i svetilište Mevline (Rumija) i do današnjih dana je važna tačka hodočašća vernika. Nakon obilaska, slobodno iframe za ručak, isprobavanje tradicionalnih specijaliteta... Nastavak putovanja za Pamukale. Smeštaj grupe u hotel. Večera. Noćenje.

7. dan 16.04.2020. – PAMUKALE - BURSA

Doručak. Nakon doručka, fakultativni obilazak Karahayit sela sa “crvenom vodom”, antičkog grada Hierapolis i čuvenih terasa sa termalnim vodama – travertine. Ceo kompleks je pod zaštitom UNESCA kao deo svetske baštine. Osnovan je u II veku p.n.e. kao centar za lečenje termalnim vodama. Uživanje u čudesnim stenama Pamukala uz nezaobilaznu šetnju po lokalitetu. Nakon obilaska, mogućnost boravka u Kleopatrinom bazenu po slobodnom izboru, čije korišćenje se posebno naplaćuje na licu mesta. Slobodno iframe do planiranog polaska za Bursu. Dolazak u Bursu u večernjim satima. Smeštaj grupe u hotel. Večera. Noćenje.

8. dan 17.04.2020. – BURSA

Doručak. Razgledanje Burse: Velika džamija "Ulu džamija", trg sa predivnim pogledom u Bursi gde su grobovi osnivača Osmanskog carstva, Osman bega i sultana Orhan Bega. Slobodno iframe za individualne šetnje i kupovinu. Oko podneva polazak za Srbiju. Noćna vožnja preko Bugarske.

9. dan 18.04.2020. – VELIKO GRADIŠTE

Dolazak u mesto dolaska u prepodnevnim satima. Kraj programa.

CENA ARANŽMANA: 399€

Doplata za 1/1 sobu: na upit

CENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

prevoz visokopodnim autobusom turističke klase (klima,DVD,audio oprema ) na navedenoj relaciji,

1 ND u hotelu 3* u Istanbulu,

2 ND u hotelu 3* u Goreme,

1 PP u hotelu 3* u Pamukale,

1 PP u hotelu 3* u Bursi,

· 2 večere u restoranu u gradu Goreme,

troškove turističkog vodiča za iframe putovanja,

troškovi lokalnih vodiča,

razgledanje prema program,

troškove organizacije

CENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

hotelske boravišne takse

· međunarodno putno zdravstveno osiguranje

individualni troškovi putnika

· fakultativne obilaske i ulaznice

FAKULTATIVNI IZLETI:

1. Topkapi palata (25€), Plava džamija i Aja Sofija (20€) – sa slušalicama, vodičem

2. Izlet za Prinčevska ostrva (vožnja brodom i fijakerom) – 35€

3. Set ulaznica za Kapadokiju - Mevlane muzej, Kervansaraj i Kapadokija (Goreme i Derenkuju) – 30€

4. Tursko veče u Kapadokiji sa bogatim muzičkim programom - 25€/po osobi

5. Hieropolis – Pamukale – 10€

6. Ekskluzivna prilika za letenje balonom nad Kapadokijom – od 150€ do 250€ (u zavisnosti od toga šta je uključeno u cenu (da li je sa hranom i pićem ili bez), koja je dužina leta, koja kompanija organizuje let…)

NAČIN PLAĆANJA: u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.

VAŽNO: Uslov za realizaciju ovog putovanja je da putnik poseduje biometrijski pasoš. Za ulazak u EU pasoš treba da važi minimum 6 meseci (180 dana) od dana povratka sa putovanja.

Dužina trajanja slobodnog iframena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka…).

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz aranžmana je 5 dana pre puta.

U slučaju promena na monetarnom tržištu ili tržištu roba i usluga ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Agencija zadržava pravo izmene u programu putovanja /redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti.

Aranžman je rađen na bazi minimum 40 putnika.

Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja organizatora Itaka Travel-a, usaglašeni sa YUTA standardom